Showing posts with label CLASS 10 GRAMMAR. Show all posts
Showing posts with label CLASS 10 GRAMMAR. Show all posts

Tuesday, 4 January 2022

SUBSTANCE WRITING

Rajesh Konwar

 SUBSTANCE WRITING

SUBSTANCE WRITING


Give the substance of the following passage:

1. It is very difficult to get rid of bad habits. So, one should be very careful that one does not form bad habits during the early years of life. idleness is one of such bad habits. Every boy and girl should be diligent. They should avoid idleness like poison. Some of them love to remain in bed long after daybreak and get out of bed most unwillingly. Even after that they waste time over trifles and spend as little time as they can in reading. As a result, they cannot learn much as they should. what is worse, they become so accustomed to such a bad habit that they cannot shake it off- even with their greatest efforts. This bad habit then holds them hard in its coils like a large snake. [HSLC 2016]

Answer: It is extremely difficult to eliminate from life. So, its formation must be prevented at a young age. For that, hard work is necessary. Idleness is a poisonous bad habit that should be avoided. Waking up too late may be a sign of such idleness. They, who wake up late, prefer to spend their time doing useless things rather than engaging in useful activities such as reading. As a result, the learning process is interrupted. It is impossible to remove bad habits if they become ingrained in a person's life, even if he or she wishes to do it so.

2. It is easy to acquire bad habits, such as eating too much food or eating too many sweets or drinking fluid of any kind or smoking. The more we do a thing, the more we tend to like doing it and if we do not continue to do it, we feel unhappy this is called the force of habit and the force of habit should be fought against. Things that may be very good when only done from time to time, tend to become very harmful when done too often and too much. This applies even to such goods things as work or rest. Some people form a habit of working too much and others of idling too much. The wise man always remembers that this is true about himself and checks any bad habit. He says to himself, “I am now becoming idle” or “I smoke too much” and then adds, “I will get myself out of this bad habit at once.” [HSLC 2017]

Answer: Bad habits can be easily formed by engaging in too much of the same type of activity again and again. Eating, drinking, or smoking too much of the same thing on a regular basis is also a bad habit. We have bad habits that force us to do the thing we don't want to do because we feel unhappy. So, we must fight against the force of bad habits. Everything is harmful when done or taken beyond a reasonable limit. It makes no difference whether it is good or bad in nature. For example, rest is good but not too much of it. A wise man is one who continuously checks on his habits and eliminates all such bad habits.


3. Of all the amusements which can possibly be imagined for a hardworking man after his daily labour there is nothing like reading an entertaining book. It calls for no bodily exertion, of which he has had enough. It relives his home of dullness. It transports him to a livelier and more interesting scene. While he enjoys himself there, he may forget the evils of the present moment. Nay, it accompanies him to his next day’s work and if the book is an interesting one, it gives him something to think of besides the drudgery of his everyday occupation. If I were to pray for a taste it would be a taste for reading. Give a man this taste and the means of gratifying it, you will find a happy man. You place him in contact with the best writers of every age recorded in history and then you will find him like a citizen of all nations and a contemporary of all ages. [HSLC 2018]


Answer:
 Reading an entertainment book is perhaps the best refreshment after a day's work for a hardworking man. It transforms all the dullness into vivacity and an interesting scenario. The book’s energising content helps him to forget the harshness of the present moment. The interesting books reenergize the man for his next day and allow him to think outside of his limited working environment. So, every man should be given the taste of reading an interesting book. And this, in turn, will result in happy people. Giving people an opportunity to meet great authors allows them to become accustomed to living as global citizens.

4. The work which Gandhiji took up was not only the achievement of political freedom but also the establishment of a social order based on truth and nonviolence, unity and peace, equality and universal brotherhood and maximum freedom for all. The unfinished part of his experiment was perhaps more difficult to achieve than achieving political freedom. In the political struggle against a foreign power, all one could do was either join it or wish it a success and give it their moral support. In establishing a social order of this pattern. There was a likely possibility of a conflict arising between groups and classes of our own people. Experience shows that man values his possessions even more than his life because in the former he sees the means for continuity and survival of his descendants even after the body is reduced to ashes. A new order cannot be established without changing the mind, for at some stage or the other rich have to yield place to the poor to achieve a kind of egalitarian society. [HSLC 2019]

Answer: Gandhi’s greater goal was not simply to achieve political freedom, but to reform the society by instilling humane values such as truth and nonviolence. However, achieving that goal was not easy. There was always the possibility of conflict arising due to the differences between the communities. Human beings are more enthusiastic about their possessions than their lives, so social reform is impossible without changing people's minds. The gap between the rich and the poor can be bridged only if the rich make the room for the poor.

5. One day Gautam Buddha saw in the street an old man bent with age and another day he saw a dead body. He asked his servant about these. The servant told him that everybody would grow old and die one day. Buddha became very sad to know this. For an hour he would sit and think what was the reason why the world was full of sadness. What is the use of human life, where there is death? After a time he became discontented with his life of pleasure in the royal palace. When he was twenty-nine years. he decided to go out of the house. One stilly night, Gautam left his royal palace, while everybody was asleep. He wondered into the forest. He decided to stay there and seek the truth about human life.

Answer: Observing crippling old age and death, Buddha became sad and wondered why the world was full of sadness. He became dissatisfied when he realised that the only reward for living is death. To learn the truth about human life, Buddha left home at the age of twenty and went into the forest.

6. Happy the man, whose wish and care

A few paternal acres bound,

Content to breathe his native air

               In his own ground.

Whose herds with milk, whose fields with bread.

Whose flocks supply him with attire,

Whose tree in summer yield him shade.

               In winter fire.

Blest, who can unconcern'dly find

Hours, days and years, slide soft away

In health of body, peace of mind.

              Quiet by day.

Sound sleep by night; study and

easeTogether mixt, sweet recreation,

And innocence, which most does please.

              With meditation

Thus let me live, unseen, and unknown;

Thus unlamented let me die;

Steal from the world, and not a stone

             Tell where I lie. [HSLC 1999]

Answer: A man is considered 'happy' if he is not highly ambitious and lives in his native land. He is self-sufficient in terms of food, clothing and other necessities of daily life. His life is free of stress and in sound health. He enjoys the sound sleep at night and amusements are sweet and innocent. Meditation pleases him. According to the poet, this is an ideal life and he longs for such a quiet life, which is far from the noisy world.

7. Early rising leads to health and happiness. The man who rises late can have little rest in course of the day. Anyone who lies on bed late is compelled to work till a late hour in the evening. He has to go without the evening exercise which is so necessary for his health. In spite of all his effort, his work will not produce as good results as that of the early riser. The reason for this is that he cannot take advantage of the refreshing hours of the morning. Some people say that the quiet hours of midnight is the best time for working. Several great thinkers say that they can write best only when they burn the midnight oil. Yet it is true to say that few men have a clear brain at midnight when the body needs rest and sleep. Those who work at that time soon ruin their health. Bad health must in the long run have a bad effect on the quality of their work. [HSLC 2000]

Answer: Though working standard is different from man to man, early rising has numerous advantages in all aspects of life. Anyone who gets up and goes to bed late, can't take advantage of a rejuvenating life. Though most of the thinkers prefer the midnight for noted creatures our body requires a specific rest and sleep. Late rising can be harmful to one's health and harm future work quality.

8. It is physically impossible for a well-educated, intellectual or brave man to make money the chief object of his thoughts, just as it is for him to make his dinner the principal objects of them. All healthy people like their dinners, but their dinner is not the main object of their lives. So all health-minded people who like making money ought to like it and enjoy the sensation of winning it; it is something better than money. A good soldier for instance mainly wishes to do his fighting well. He is glad of his pay and just flies grumbles when you keep him ten years without it. His main notion of life is to win battles, not to be paid for winning them. So of clergymen. The clergymen's object is essentially to baptize and preach, not to be paid for preaching. So of doctors. They like fees no doubt, yet if they are brave and well - educated the entire object of their lives is not fees. They on the whole desire to cure the sick, and if they are good doctors and the choices were fairly put to them, would rather cure their patient and lose their fee than kill him and get it. And so with all other brave and rightly trained men, their work is first, their fee second - very important always, but still second. [HSLC 2001]

Answer: Money is important in every profession and everyday life. However, it is not the chief motion of life. Work is the chief motion of life for a well-educated, intellectual, brave and trained man of life, such as the soldiers, doctors, clergymen etc. In every sphere of life this work comes first, money comes later, though important always.

9. It is sometimes said that the pleasure of giving is peculiar to the rich, and no doubt, the pleasure of giving is one of the greatest and purest which wealth can bestow. Still, the poor also may be generous and liberal. The widow's mite, so far as the widow, at any rate, is concerned, counts for as much as the rich man's gold. Moreover, as regards kindness and sympathy which are more valuable than money, the poor can give as much as, perhaps even more than the rich. Money is not wealth. There are those whom we look down on as poor, who may be in life is exactly that which can neither be bought nor sold. A proverb says, "A man's true wealth is the good he does in the world." When he dies, men will ask what property he has left behind him, but angles will enquire, "What good deeds have thou sent before you ?" [HSLC 2002]

Answer: Kindness and sympathy are more valuable than money. Though money is important in all aspects of life, it is not same as the wealth. The true wealth that we ought to preserve in our life is that 'good deeds' and 'humane elements' through which, after death, we may give a positive answer to the angel if they enquire.

10. Men can make a nation great

                 Not the glittering gold,

Men whose hearts are pure and true

                 And both strong and bold,

Men who never fear defeat

                 For their country's cause

Men whose hearts are pure and true

                 And who never pause.

Men who labour lovingly,

                 Headless of their own gain,

They are a nation's truest wealth

                 Without them gold is vain. [HSLC 2003]

Answer: The people of a country, not the weather, make it great. Men who are honest, thoughtful, brave, and who perform their duties sincerely for the good of the nation rather than personal gain, have the potential to make a nation great. Such men are the truest wealth of a nation.

11. An economical use of time is the true mode of securing leisure, it enables us to get through business and carry it forward instead of being driven by it. On the other hand, the miscalculation of time involves us in a perpetual hurry, confusion and difficulties. Some take no thought of the value of money till they have come to an end of it, and many do the same with their time. The hours are allowed to flow by unemployed, and then when life is fast waning, they bethink themselves of the duty of making wiser use of it. But the habit of listlessness and idleness may already have been confirmed and they are unable to break the bonds with which they have permitted themselves to become bound. Lost wealth may be replaced by industry, lost knowledge by study, lost health by temperance or medicine, but last time is gone forever. [HSLC 2004]

Answer: Time goes by its track. It doesn't pause for anyone. Time never returns. One realizes this truth when it is too late. Efficient use of time allows us to not only complete our work efficiently but also to have time for leisure. Such types of men are not driven by time.

12. Among the manifold misfortune that may befall humanity, the loss of health is one of the severest. All the joys that life can give can not outweigh the suffering of the sick. Give the sick man everything and leave him his sufferings, and he will feel that half the world is lost to him. Lay him on a soft silken couch, he will nevertheless groan sleepless under the pressure of his sufferings, while the miserable beggar, blessed with health, sleeps sweetly on the hard ground. Spread his table with dainty dishes and choices drinks and he will thrust back the hand that proffers them and envy the poor man who thoroughly enjoys his hard crust. Surrounding him with the pomp of kings. Let his chair be a throne, and his crutch a world-swaying sceptre. He will look with contemptuous eyes on marble and gold, and would deem himself happy could he enjoy, even were it under a thatched roof, the health of the meanest of his servants. [HSLC 2005]

Answer: One of the most serious misfortunes that humanity may face is the loss of health. Due to this misfortune, one can not properly enjoy the beauties of life, as while a beggar sleeps sweetly and comfortably on the hard ground. A sick man cannot enjoy his hard crust in the same way that a poor man does; instead, he will look with contemptuous eyes on marble and gold and would consider himself happy if he could enjoy the health of the meanest of his servants.

13. Everybody is eager for fortune, but very few attain it. One of the reasons is that most men do not exert themselves properly or are lacking in strength of mind. They lose heart under difficulties and give up their attempts altogether, blaming fate for their failure. They can never win the favour of the goddess of fortune. It is only those who work hard that win a fortune in the end. They face their difficulties bravely. They do not mind physical hardship and do not depend on others. They may fail once or twice or even repeatedly, still, they do not lose heart, but work on with patience and perseverance. Thus success in the examination comes to those who work hard. The most prosperous nations are those that are industrious.[HSLC 2014]

Answer: Fortune does not come to those who leave their work to luck and waste their time. It rewards those who apply themselves to their duties with courage and hard work. Success and glory come to a man who appreciates his work with sincerity, toil, determination and his best efforts, undaunted by the obstacles that may stand in his way.

14. There are books which are really no books at all, and to read which is mere waste of time; while there are others so sad that we cannot read them without great harm. It is no doubt good to be warned against temptations and dangers of life, but anything that familiarizes us with evil is in itself evil. So also there are others which one can read without being the better of them. By useful literature, we do not mean only what will help a man in his business or profession. That is useful no doubt but by no means the highest use of books. The best books raise us into a region of selfless thought where the troubles and anxieties of the world are almost forgotten.[HSLC 2015]

Answer: Some books serve as a portal to the evils. Reading such books is a complete waste of time. These useless books harm the readers greatly, whereas useful books assist them in their chosen profession. The best literature elicits the reader's philanthropy and optimism.

15. It is very difficult to get rid of bad habits. So, one should be very careful that one does not form bad habits during the early years of life. idleness is one of such bad habits. Every boy and girl should be diligent. They should avoid idleness like poison. Some of them love to remain in bed long after daybreak and get out of bed most unwillingly. Even after that they waste time over trifles and spend as little time as they can in reading. As a result, they cannot learn much as they should. what is worse, they become so accustomed to such a bad habit that they cannot shake it off- even with their greatest efforts. This bad habit then holds them hard in its coils like a large snake.[HSLC 2016]

Answer: It is extremely difficult to eliminate bad habits. As a result, its formation must be prevented at a young age. For that, hard work is necessary. Idleness is such kind of poisonous bad habit that should be avoided. Waking up too late may be a sign of such idleness. They prefer to spend their time doing useless things rather than engaging in useful activities such as reading etc. As a result, the learning process is interrupted. If bad habits become ingrained in a person's life, that person cannot remove them, even if he or she wishes to do it so.

16. It is easy to acquire bad habits, such as eating too much food or eating too many sweets or drinking fluid of any kind or smoking. The more we do a thing, the more we tend to like doing it and if we do not continue to do it, we feel unhappy this is called the force of habit and the force of habit should be fought against. Things that may be very good when only done from time to time, tend to become very harmful when done too often and too much. This applies even to such goods things as work or rest. Some people form a habit of working too much and others of idling too much. The wise man always remembers that this is true about himself and checks any bad habit. He says to himself, “I am now becoming idle” or “I smoke too much” and then adds, “I will get myself out of this bad habit at once.”[HSLC 2017]

Answer: Every habit, good or bad, has an effect. Good habits, cultivated wisely, will shape one's life in the direction of happiness and progress. However, bad habits will only lead to disaster. Good habits should be cultivated in the early years of one's life because in the long run it will reap only ripe fruits and add happiness and progress to life.

Monday, 19 April 2021

COMMON ERRORS IN THE USE OF DETERMINERS

Rajesh Konwar

 COMMON ERRORS IN THE USE OF DETERMINERS

DETERMINERS


1. English is a language of English.

Answer: English is the language of the English.

2. He gave me any money.

Answer: He gave me some money.

3. Much girls are playing there.

Answer: Some/Many girls are playing there.

4. He does not have some money.

Answer: He does not have any money.

5. She has hardly much money.

Answer: She has hardly any money.

6. Many a men enjoyed the show.

Answer: A great many men enjoyed the show./ Many a man enjoyed the show.

7. He is a man of much words.

Answer: He is a man of few words.

8. I shall return your money in some days.

Answer: I shall return your money in a few days.

9. I have spent the few money I had.

Answer: I have spent the little money I had.

10. She asked me for any money but I did not have some.

Answer: She asked me for some money but I did not have any.

11. How much eggs can you eat at the time?

Answer: How many eggs can you eat at a time?

12. I cannot eat some at dinner.

Answer: I cannot eat much at dinner.

13. Her father has sent her much presents.

Answer: Her father has sent her some/many/a few presents.

14. Many a little make a mickle.

Answer: Many a little makes a mickle.

15. This book is my.

Answer: This book is mine.

16. How many milk will be needed tomorrow?

Answer: How much milk will be needed tomorrow?

17. Can you give me few money?

Answer: Can you give me some money?

18. Let me thank you in few words.

Answer: Let me thank you in a few words.

19. He did not make some mistakes in his essay.

Answer: He did not make any mistakes in his essay.

20. Do you want any much tea?

Answer: Do you want some more tea?

21. She gave me several advice.

Answer: She gave me much advice.

22. He has usually any money.

Answer: He has hardly any money.

23. Each man is subject to death.

Answer: Every man is subject to death.

24. Every boy in my group sang a song.

Answer: Each boy in my group sang a song.

25. Many a student have failed.

Answer: Many a student has failed.

26. She has fifth sons.

Answer: She has five sons.

27. Both of ram and Shyam is absent.

Answer: Both (of) Ram and Shyam are absent.

28. I have read few books.

Answer: I have read a few books.

29. The all countries are preparing for war.

Answer: All the countries are preparing for war.

30. There is any truth in what he says.

Answer: There is no truth in what he says.

31. Will you give me much money?

Answer: Will you give me more money?

32. There is the litle hope of her success.

Answer: There is little hope of her success.

33. I have warned you much times.

Answer: I have warned you many times (many a time).

34. I have no any friend.

Answer: I have no friend.

35. He is a man of a few words.

Answer: He is a man of few words.

36. I have not some ink.

Answer: I have no ink.

37. Little money is better than none.

Answer: A little money is better than none.

38. My all friends were present.

Answer: All my friends were present.

39. The all mangoes are sour.

Answer: All the mangoes are sour.

40. All my family members are here.

Answer: All the members of my family are here.

41. His both sisters are graaduaates.

Answer: Both his sisters are graduates.

42. There were no less than fifty boys in the class.

Answer: There were no fewer than fifty boys in the class.

43. The villagers have not done nothing.

Answer: The villagers have not done anything.

44. Both Ram as well as Ramesh are intelligent.

Answer: Both Ram and Ramesh are intelligent.

45. He is both poor as well as honest.

Answer: He is both poor and honest.

46. We both love as well as respect our country.

Answer: We both love and respect our country.

47. He is both a poet as well as a painter.

Answer: He is both a poet and a painter.

48. Although he is poor, but he is honest.

Answer: Although he is poor, yet he is honest.

49. Though he enjoyed for the whole of the year, but he passed the examination with good marks.

Answer: Though he enjoyed for the whole year, yet he passed the examination with good marks.

50. Though he was angry but he listened to me patiently.

Answer: Though he was angry, he listened to me patiently.

51. Fill in the blanks with 'some or 'any'.

(a) "Have you any pets?

"Yes, I have some.

(b) There's some good news for her. She has stood first in the class.

(c) Do you have any plan to appear in some competitive examination?

(d) I asked him for some money, but he did not lend me any.

(e) You didn't commit any mistake in inviting her to your house.

(f) "Are there any students who have not paid their dues yet?" "Yes, there are some."

(g) Go and get some sugar. Ruchi hasn't put any in the milk.

(h) "Did you see any tigers in the zoo?" "No, but we saw some elephants."

(i) Some of the girls in the class have secured first division.

(j) You have eaten all the apples. You haven't left any for me.

(k) Why did you not give me any present on my birthday?

(l) There are some eggs in the basket, but there isn't any milk in the jug.

(m) There are some storybooks on the bookshelf, but there isn't any novel there.

(n) Is there anybody in the house? No, there isn't any.

(o) The Principal didn't ask me any questions. He only wanted some information.

(p) Some of the teachers are on leave today.

(q) How could she afford to spare some money? She hadn't any with her.

(r) Are there any posts reserved?

(s) "Is there any letter for me, Mr. Postman?" "No. there isn't any."

(t) I have deposited some money with the bank.

(u) As I lost my purse, I had to borrow some money from my uncle.

(v) 'Have you any friends in this city?' asked the leader. 'Yes', said I. 'I have some.'

(w) There are some good schools at Sonepat, but there isn't any technical school.

(x) The magistrate didn't ask the accused any question, but the public prosecutor put some questions to him.

(y) Some paintings are really fine.

52. Fill in the blanks with suitable determiners:

(a) He did not make any mistakes in his essay.

(b) Would you lend me any money?

(c) She asked me for some ice but I couldn't find any.

(d) I have lost appetite, so I did not eat any at dinner.

(e) The four brothers are always seen quarreling among themselves.

(f) You are yourself responsible for your miseries.

(g) There is some milk in the milk pot to make a cup of tea.

(h) Is there any use of my advising you?

(i) She cares only for some and not for others.

(j) I shall not buy any mangoes.

(k) How many trees are there in your garden?

(l) Some boys have come to college without any knowledge of English.

(m) How much milk will be needed for breakfast?

(n) We had enough apples, so some of the boys got one.

(o) Children come out with many a lame excuse.


Saturday, 18 January 2020

SEBA H. S. L. C. PHRASAL VERBS (SINCE 1998)

Rajesh Konwar

PHRASAL VERB

1. H.S.L.C.  1998

Take over (to assume control of a business, management, duties etc): He will take over the job permanently.

As well as (in the same manner): He gave me money as well as advice.

Come round (to recover from): Give her time and she may come round and see things your way.

No sooner ....than (immediately after): No sooner had he come  than I left.

Fall out (to quarrel): Disha and I fell out after a long argument.

In no time (instantly): You will get the book in no time.

 

2. H.S.L.C.  1999

Make out (to see, discern; to comprehend): In the distance, I could just make out a shadowy figure.

Or 

I could not make out what she had said.

For good (forever, permanently): He had left his country for good. 

Neither ...norI have neither money nor land.

Run over (to drive over, causing injury or death,): Two children were run over by a car last night and killed.

At times (on occasion, sometimes): I feel lonely at times, but then somebody phones and I cheer up again.

As soon as (at the moment when; immediately after): As soon as he arrived, everyone gasped.



3. H.S.L.C. 2000


In no time (instantly): The chief guest will arrive here in no time.
Bring up (to raise): She promised to bring up the children.
Pass away (to die): Gandhi passed away peacefully.
Set up (to ready something for use): We set up the sprinkler.
As soon as (at the moment when; immediately after) : I came as soon as I could.
None but (nothing, except or only): None but a wise man can employ leisure well.


4. H.S.L.C. 2001 
In black and white (in writing): I'll believe that when I see it in black and white.
Get rid of (to remove): I want to get rid of your influence over my life! 
Turn up (to appear): Has he turned up yet? 
Stand by (to abide by): She still stands by what I have said.
Break out (to open or start): Malaria breaks out during summer.
Take down (to write down): If you have a pen, you can take down my phone number.


5. H.S.L.C. 2002 
Look into (to investigate, explore, or consider): I shall look into the matter.
Look after (to attend to, or take care of): Look after the children when I'm out.
By fits and starts (occasionally): If you work by fits and starts, you can't save money. 
At a loss (not sure): I'm at a loss how to proceed.
So far as (to the extent that): The government went so far as to try to arrest opposition leaders. 


6. H.S.L.C. 2003
Keep back (to hold back): Hearing the sad news, the old man could not keep back tears.

Take to one's bed (stay in bed because of illness): He took to his bed for a week with a chill.

On account of (due to): I could not attend the program on account of headache.
Look down upon (to consider someone or something lesser or inferior in some way): You should not look down upon someone merely because he is poor.
Take heart (encouraging someone to bear or take up a difficult situation):  Take heart, help will arrive shortly and everything will be fine.
See off (to accompany someone to a point of departure; to ensure someone departs safely): Many friends came to see me off.


7. H.S.L.C. 2005
Get off (to disembark, especially from mass transportation, such as a bus or train): She got off the bus and then hired an auto.
Set up (to ready something for use): We set up the sprinkler.

Run over (to drive over, causing injury or death,): Two children were run over by a car last night and killed.

Call on (to visit a person): I really should call on my aunt more often.
Make up (to compensate): He can make up the time next week


8. H.S.L.C. 2006

Call in (to summon someone): The government called in the army to deal with the riots.

Take over (to assume control of a business, management, duties etc): He will take over the job permanently 

Look into (to investigate, explore, or consider): I shall look into the matter.

Give away (to distribute): The principal gave away the prizes to the students.

Fall out (to quarrel): Disha and I fell out after a long argument.



9. H.S.L.C. 2007

Run over (to drive over, causing injury or death,) : Two children were run over by a car last night and killed. 

Turn down (to refuse, decline, or deny) : He turned down all our offers of help.
Send for (to ask to come) : Soniya asked Debyani to send for the doctor.
Bring up (to raise) : She promised to bring up the children.
Get through (to complete; to finish) : She got through her book this morning! 
Tell upon (affectOver-eating tells upon health.

 


10. H.S.L.C. 2008

Look into (to investigate, explore, or consider) : I shall look into the matter.

Make out (to comprehend) : I could not make out what she had said.
In no time (instantly) : The doctor will reach here in no time.
As soon as (at the moment when; immediately after) : As soon as he teacher entered the class, the
students became silent.
Look down upon (to consider someone or something lesser or inferior in some way): You should not look down upon someone merely because he is poor.



11. H.S. L.C. 2009

Send for (to ask to come) : Soniya asked Debyani to send for the doctor.
Tell upon (affect)Over-eating tells upon health.

Turn up (arrive) : Half the guests failed to turn up.

Run over (to drive over, causing injury or death,) : Two children were run over by a car last night and killed. 
Put up (to hang): We thought we'd put up some wallpaper in the children's bedroom to make it brighter.



12.H.S. L.C. 2010
Break down (suddenly cease to function.) : Men are left idle when machines break down
Give away (to distribute) : The principal gave away the prizes to the students.
Look after (to watch) :The grandmother Kherxuti looked after Sankardev.
Call on (to visit a person) I really should call on my aunt more often.
Sit for (to care for someone in the role of babysitter) : I always loved sitting for Sarah and John because they felt like my own kids.


13. H.S. L.C. 2011
Come about (happen; take place ) : I don't know how this confusion has come about.
Give up (to quit) : Before you give up ,think of the reason why you held on so long.
For good (forever, permanently) : He left the country for good.
Black sheep (a member of a family or group who is regarded as a disgrace to it) : He was the black sheep of his family.


14. H.S. L.C. 2012
Nook and corner (every corner):He traced my missing ring in every nook and corner of the house.
Of late (recently) : I have not visited them of late, but I hear they are doing well.
With a view to (with an intention ) : We read the contract with a view to finding a way out of it.
Look after (to watch) :The grandmother Kherxuti looked after Sankardev. 


15. H.S. L.C. 2013
Null and void (no longer valid, legitimate, or enforceable): Their actions rendered the contract null and void
By dint of (by means of ) : He had got to where he was today by dint of sheer hard work.
With flying colours (with distinction) : He passed the test with flying colours, as everyone had expected. 
All in all (on the whole) : All in all, it has been a great success. 


16. H.S. L.C. 2014 
Look into (to investigate) :The police looked into the matter seriously.
Call off (to cancel) : At last, they called off the strike.
Get ride of (to lose) : I want to get rid of your influence over my life!


17. H.S. L.C. 2015
In order to (to express the purpose of something): In order to understand it, you must study deeply.
All in all (on the whole): All in all, it has been a great success. 
Now and then (from time to time): we do go to the library now and then, but not as often as we should.
At large (as a whole; in general): There has been a loss of community values in society at large.

 
18. H.S. L.C. 2016
Bring up (to raise): The children are being brought up by the grandmother.
Look for (to seek or search): The kittens are looking for their mother.
Give up (to quit): Before you give up, think of the reason why you held on so long
Look after (to watch): The grandmother Kherxuti looked after Sankardev.


19. H.S. L.C. 2017
Give away (to distribute): The principal gave away the prizes to the students. 
Far and wide (over a large area): Socrates' fame spread far and wide.
Put out (stop something burning): It took two hours to put out the fire 
Turn up (arrive): Half the guests failed to turn up.


20. H.S. L.C. 2018
Run over (to drive over, causing injury or death,): Two children were run over by a car last night and killed. 
Deal in (to trade): My father deals in oil.
Carry out (to do a particular piece of work or research etc.): The building work was carried out by a local contractor.
In order to (to express the purpose of something): In order to understand it, you must study deeply.


21. H.S. L.C. 2019 

Far and wide (over a large area): Raj’s name as a young musician spread far and wide.

Break out (start suddenly): Small pox broke out in the village last year.

Give up (to quit): Let us give up our bad habits.

Fall short (be deficient or inadequate): The fund for the cultural function fell short.


22. HSLC 2020

Make Out (understand): I could not make out what the teacher was saying.

Give Away (donate): Don't give away everything you have.

Deal In (buy and sell): His brother deals in groceries.

Carry Out (fulfil): We should carry out the order of our teacher.