Make a Difference with education, and be the best.

Make a Difference with education, and be the best.

Putting Children First. Preparing Children For Success In Life

Putting Children First. Preparing Children For Success In Life

How you can get top grades, to get a best job.

How you can get top grades, to get a best job.

Latest Posts

Saturday, 11 July 2020

BEEHIVE - IMPORTANT QUESTIONS

Rajesh Konwar

EXAMINATION

1. Compare and contrast the futuristic schools in the story with the schools of today. Do you think futuristic schools will be a reality?

Answer: The futuristic schools in the story are different from the schools of today. The schools in the story are located in the house itself. The room next to their bedroom is their school. A single mechanical teacher is having various sectors geared up according to the level of the child. There is no companion, no playground and no fun at all. The teaching is mechanical and monotonous. Today’s schools have separate spacious buildings with human teachers. All the kids from the neighbourhood come together for studies. They play, laugh and enjoy together. There is fun in school. Yes, I think the futuristic schools will be a reality in future. Nowadays we have online studies and universities. These will be futuristic schools.

 

2. What problem was Margie facing with her mechanical teacher? Why did she not like it? Do you think that teachers should be flexible in their approach to teaching?

Answer: Margie had a mechanical teacher. It was geared up faster than her mental level. It had been giving her a lot of homework in geography. The work was very difficult. Her performance in tests was also worsening day by day. Her mother was not happy with her performance. It disappointed Margie. She hated her mechanical teacher who was geared up too quick. It was slowed down to an average ten-year level. Margie was not happy when her mechanical teacher was repaired. She wanted to get rid of it. Yes, a good teacher should be flexible in his approach. He should change his speed and method according to the need of the child. He should not be mechanical.

 

3. Margie always hated school, but now she hated it more than ever. Why did she do so? According to you, what makes a school a lovely place?

Answer: Margie was a student in a mechanical school where she was taught by mechanical teachers. She never liked it. Now she was being tested in geography. Her performance was getting worse day by day. That is why she hated school more than ever before. If there is no activity in a school it becomes a boring place. If teachers are mechanical there is no learning. If studies become joyful and stressfree, a school becomes a lovely place.


4. It’s not the little girl’s fault, Mrs Jones. I think the geography sector was geared a little too quickly. What, according to you, was wrong with the geography sector? Can a machine be a good teacher?

Answer: Margie’s performance in geography was worsening day by day. The County Inspector told that the fault was in mechanical teacher and not in Margie. The geography sector of the machine was geared a little too quickly. There was some fault in the mechanical teacher. No, a machine can never be a good teacher. It can make one literate but not educated. A machine has no feelings. It cannot understand a child. It cannot develop an affectionate bond with a child. So a machine can never replace a teacher.

 

5. How does Evelyn acknowledge her success? How is she a source of inspiration for the handicapped? What do you learn from her life?

Answer: Evelyn says, “If you work hard and know where you are going, you will get there.” A clear vision and strong determination are the secrets of her success. She is deaf but her strong determination got her right on the top. She is an inspiration to the handicapped because she is deaf. Being handicapped herself, she has brought percussion to the front of the orchestra. She created history by scoring one of the highest marks in music at the academy. Deaf children find a role model in her. They feel that if Evelyn can do it, why can’t they. She has given them an idea to progress in their life. One learns from her life that where there is a will there is away. She teaches me how determination and hard work are key to success. Physical handicaps are in no way an obstacle to success.


Sunday, 5 July 2020

REAL NUMBERS

Rajesh Konwar

REAL NUMBERS

1. For positive integers a and 3, there exist unique integers q and r such that a = 3q + r, where r must satisfy:   1
(a) 0 ≤ r < 3 (b) 1 < r < 3
(c) 0 < r < 3 (d) 0 < r ≤ 3

Solution: (a)

 

2. Find the greatest number of 5 digits, that will give us the remainder of 5, when divided by 8 and 9 respectively.
(a) 99921 (b) 99931
(c) 99941 (d) 99951

Solution: (c) The greatest number will be multiple of LCM (8, 9)
LCM of 8 and 9 = 72
On verification, we find that 99941, when divided by 72, leaves remainder 5.

 

3. A number 10x + y is multiplied by another number 10a + b and the result comes as 100p + 10q + r, where r = 2y, q = 2(x + y) and p = 2x; y < 5, q ≠ 0.
The value of 10a + b may be ________.     2

Solution:  

 (10x + y)(10a + b) = 100p + 10q + r
(10x + y)(10a + b) = 100 × 2x + 10 × 2(x + y) + 2y
(10x + y)(10a + b) = 200x + 20(x + y) + 2y
(10x + y)(10a + b) = 220x + 22y
(10x + y)(10a + b) = 22(10x + y)
10a + b = 22

   

4. Euclid’s division lemma states for any two positive integers a and b, there exist integers q and r such that a = bq + r. If a = 5, b = 8, then write the value of q and r.    1

Solution:  

Using Euclid’s division lemma, we get
a = bq + r
5 = 8 × 0 + 5
q = 0 and r = 5

 

5. If a and b are two positive integers such that a = 14b. Find the HCF of a and b.   1

Solution:  

We can write
a = 14b + 0
remainder is 0
HCF is b.

 

6. For some integers, p and 5, there exist unique integers q and r such that p = 5q + r. Possible values of r are    1
(a) 0 or 1
(b) 0, 1 or 2
(c) 0, 1, 2 or 3
(d) 0, 1, 2, 3 or 4

Solution:  

(d) According to Euclids division lemma,
p = 5q + r, where 0 ≤ r < 5
r = 0, 1, 2, 3, 4
So, possible values of r are 0, 1, 2, 3 or 4.

 

7. If the HCF of 55 and 99 is expressible in the form 55m – 99, then the value of m is ________.    1

Solution:  

55 = 5 × 11, 99 = 9 × 11
HCF(55, 99) = 11
ATQ, 55m – 99 = 11
55 × 2 – 99 = 11
m = 2

 

8. If two positive integers a and b are written as a = x3y2 and b = xy3, where x, y are prime numbers, then HCF(a, b) is
(a) xy
(b) xy2
(c) x3y3
(d) x2y2
Also, find LCM of (a, b).

Solution:  

 (b) Here, a = x3y2 and b = xy3
a = x × x × x × y × y and b = xy × y × y
HCF(a, b) = x × y × y = x × y2 = xy2
LCM = x3y3

 

9. If two positive integers p and q can be expressed as p = ab2 and q = a3b; where a, b being prime numbers, then LCM (p, q) is equal to     1
(a) ab (b) a2b2
(c) a3b2 (d) a2b3

Solution:    

(c) LCM (p, q) = a3b2

 

10. The ratio between the LCM and HCF of 5, 15, 20 is:     1
(a) 9: 1 (b) 4 : 3
(c) 11 : 1 (d) 12 : 1

Solution:  

(d) 5, 15 = 5 × 3, 20 = 2 × 2 × 5
LCM(5, 15, 20) = 5 × 3 × 2 × 2 = 60
HCF(5, 15, 20) = 5

REAL NUMBER




11. Two alarm clocks ring their alarms at regular intervals of 50 seconds and 48 seconds. If they first beep together at 12 noon, at what time will they beep again for the first time?   1
(a) 12.20 pm
(b) 12.12 pm
(c) 12.11 pm
(d) none of these

Solution:  

(d) LCM of 50 and 48 = 1200
1200 sec = 20 min
Hence at 12.20 p.m., they will beep again for the first time.

 

12. If A = 2n + 13, B = n + 7, where n is a natural number, then HCF of A and B is:    1
(a) 2 (b) 1
(c) 3 (d) 4

Solution:  

(b) Taking different values of n we find that A and B are coprime.
HCF = 1

 

13. There are 576 boys and 448 girls in a school that are to be divided into equal sections of either boys or girls alone. The total number of sections thus formed are:    1
(a) 22 (b) 16
(c) 36 (d) 21

Solution:  

(b) HCF of 576 and 448 = 64
 
Number of sections     = REAL NUMBER
                                          = 9 + 7
                                          = 16

14. The HCF of 2472, 1284 and a third number N is 12. If their LCM is 23 × 32 × 5 × 103 × 107, then the number N is:    1
(a) 22 × 32 × 7 (b) 22 × 33 × 103
(c) 22 × 32 × 5 (d) 24 × 32 × 11

Solution:  

(c) 2472 = 23 × 3 × 103
1284 = 22 × 3 × 107
LCM = 23 × 32 × 5 × 103 × 107
N = 22 × 32 × 5 = 180

15. Two natural numbers whose difference is 66 and the least common multiple is 360, are:   1
(a) 120 and 54 (b) 90 and 24
(c) 180 and 114 (d) 130 and 64

Solution:

(b) Difference of 90 and 24 = 66 and LCM of 90 and 24 = 360
Numbers are 90 and 24

16. The HCF and LCM of two numbers are 33 and 264 respectively. When the first number is completely divided by 2 the quotient is 33. The other number is ________________.   1

Solution: 

REAL NUMBERS

17. HCF of 52 × 32 and 35 × 53 is:    1
(a) 53 × 35 (b) 5 × 33
(c) 53 × 32 (d) 52 × 32

Solution:  

(d) HCF of 52 × 32 and 35 × 53 = 52 × 32

 

18. 4 Bells toll together at 9.00 am. They toll after 7, 8, 11 and 12 seconds respectively. How many times will they toll together again in the next 3 hours?   1
(a) 3 (b) 4
(c) 5 (d) 6

Solution:  

(c) LCM of 7, 8, 11, 12 = 1848
Bells will toll together after every 1848 sec.
In the next 3 hrs, number of times the bells will toll together 


REAL NUMBERS


= 5.84
5 times.

19. Given that LCM (91, 26) = 182, then HCF (91, 26) is _________.  1

Solution:  

LCM (91, 26) × HCF (91, 26) = 91 × 26
182 × HCF (91, 26) = 91 × 26
HCF (91, 26) 

REAL NUMBER



HCF (91, 26) = 13
 

20. The decimal expansion of the rational number REAL NUMBERSwill terminate after    1
(a) one decimal place
(b) two decimal places
(c) three decimal places
(d) four decimal places

Solution:  






The given rational number will terminate after four decimal places.

21. Which of the following rational numbers have a terminating decimal expansion?   1

REAL NUMBERS




Solution:  

(c)  

REAL NUMBERS




The denominator 26 × 52 is of the form 2m × 5n, where m and n are non-negative integers. Hence, it is a terminating decimal expansion.

Wednesday, 1 July 2020

REFERENCE TO CONTEXT

Rajesh Konwar
REFERENCE TO CONTEXT


1. Read the stanza given below and answer the questions that follow: 

He should be snarling around houses
At the jungle’s edge,
Baring his white fangs, his claws,
Terrorising the village!

(a) Who is He here?    1

Answer: A tiger.

(b) What does he snarl around?   1

Answer: He snarls around the houses.

(c) Pick out the word from the stanza that is similar in meaning to move.    1

Answer: Snarling.

(d) What terrorises the village?   1

Answer: The presence of the tiger terrorises the village.


2. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

The few steps of his cage,
On pads of velvet quiet,
In his quiet rage.

(a) What are the two qualities of the animal under reference?   1

Answer: He has stripes and velvet pads.

(b) Why does he move only a few steps?   1

Answer: He is in the cage and is not able to show his anger.

(c) Which word in the stanza stands for ‘to follow/to move’?   1

Answer: Stalks.

3. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole.
Where plump
deer pass.


(a) Who is the poet?   1

Answer: Leslie Norris.

(b) Pick out the word from the stanza that means the same as healthy.   1

Answer: Plump.

(c) Why does he want to be near the water hole?   1

Answer: He wants to have a nice meal of plump deer.

(d) Where do we find the deer?   1

Answer: The deer pass near the water hole.

(d) What is the state of mind of the animal?   1

Answer: He is in anger.


4. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

But he’s locked in a concrete cell,
His strength behind bars,
Stalking
the length of his cage,
Ignoring visitors.

(a) Why is he locked in a concrete cell?   1

Answer: He is in the zoo.

(b) Pick out the word from the stanza that means opposite of recognising.   1

Answer: Ignoring.

(c) Who are the visitors?   1

Answer: The visitors are the people who visit the zoo.

(d) What does the animal do?   1

Answer: The animal is inside a cell and moves inside the cell.


5. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Stop that sulking at once, Amanda!
You’re always so moody, Amanda!
Anyone would think that I nagged at you,
Amanda!

(a) Who is speaking here?   1

Answer: Amanda’s parents are speaking here.

(b) What is Amanda being asked to do here?   1

Answer: She is being asked to stop sulking.

(c) Pick out the word from the stanza that means the same as resentful or unsociable.   1

Answer: Sulking.

(d) How do her parents find her?   1

Answer: They always find her moody.


6. Read the stanzas given below and answer the questions that follow:

Don’t eat that chocolate, Amanda!
Remember your acne, Amanda!
Will you please look at me when I’m speaking to you, Amanda.

(a) Pick out the word from the stanza that stands for pimples.   1

Answer: Acne.

(b) Why should Amanda not eat chocolate?  1

Answer: Chocolates are harmful to her acne.

(c) Why is Amanda being reminded of acne?  1

Answer: She was not ready to leave the habit of eating chocolates.

(d) What shows that Amanda does not give importance to her parent's advice?

Answer: She does not look at them when they speak.


7. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

Don’t bite your nails, Amanda!
Don’t hunch your shoulders, Amanda!
Stop that slouching and sit up straight,
Amanda!

(a) Who is the speaker here?   1

Answer: Amanda’s mother.

(b) Why is the speaker angry with Amanda?   1

Answer: She is biting her nails and slouching.

(c) Pick out the word from the stanza that means the same as bend.   1

Answer: Hunch.

(d) What does the first line tell about Amanda?   1

Answer: It shows that she is nervous all the time.


8. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

(I am an orphan, roaming the street.
I pattern soft dust with my hushed, bare feet.
The silence is golden, the freedom is sweet.)

(a) Why does the child dream to be an orphan?   1

Answer: She would then be able to roam the streets.

(b) Why does she say, The silence is golden here?   1

Answer: She wants peace for some time.

(c) Which words depict peace?   1

Answer: Silence and freedom.

(d) What does the speaker want?   1

Answer: The speaker wants freedom.


9. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

... Not one kneels to another, nor to his kind that
lived thousands of years ago,
Not one is respectable or unhappy
over the whole Earth.

(a) Whom does one refer to?   1

Answer: ‘One’ refers to animals.

(b) What qualities does the poet admire in them?   1

Answer: The poet admires that they always remain happy and content.

(c) Which word in the stanza stands for ‘entire’?   1

Answer: ‘Whole’.

(d) Name the poem and the poet.   1

Answer: The poem is ‘Animals’ and the poet is Walt Whitman.

 

10. Read the stanza given below and answer the questions that follow:

They do not sweat and whine about their condition,
They do not lie awake
in the dark and weep for their sins,
They do not make me sick discussing their duty to God,

(a) Who are ‘they’ here?   1

Answer: ‘They’ here stands for the animals.

(b) Why do they not weep for their sins?   1

Answer: They do not weep for their sins because they are happy and content. They live in the lap of nature.

(c) How are animals different from humans?   1

Answer: The animals don’t sweat and whine about their condition.

(d) How do human beings make the poet sick?   1

Answer: Human beings always sweat and whine about their condition. They always discuss their duty to God. It makes the poet sick.


11. Read the stanza given below and answer the questions that follow.

I stand and look at them long and long.
They do not sweat and whine about their condition.

(a) Who does ‘they’ refer to here?   1

Answer: ‘They’ here stands for the animals.

(b) Why does the author keep looking at them for long?    1

Answer: The author keeps on looking at them for long because they are always happy and content. They never weep for their sins.

 (c) Which word in the stanza stands for ‘complain’?    1

Answer: Whine.

(d) Why does the poet find animals better than humans?    1

Answer: Animals are content and never whine about their condition.


12. Read the stanza given below and answer the questions that follow.

It sits looking
over harbour
and city
on silent haunches
and then moves on.

(a) Whom does ‘it’ refer to?   1

Answer: ‘It’ refers to ‘fog’.

(b) What does the poet think it is like?   1

Answer: It is like a cat.

(c) Which word in the stanza is the same in the meaning as ‘port’?   1

Answer: Harbour.

(d) Name the poem and the poet.   1

Answer: This stanza has been taken from the poem ‘Fog’ written by Carl Sandburg.

 

13. Read the stanza given below and answer the questions that follow.

The fog comes
on little cat feet.

(a) Name the poet.   1

Answer: Carl Sandburg.

(b) What has the fog been compared to?   1

Answer: Fog has been compared to cat’s feet.

(c) What is the significance of ‘cat’s feet’ here?   1

Answer: Cat’s feet here refers to the softness of movement.

(d) Which figure of speech is used here?   1

Answer: Personification.

 

14. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Now the name of the little black kitten was Ink,
And the little grey
mouse, she called him Blink,
And the little yellow dog was sharp
as Mustard,
But the dragon
was a coward, and she called him Custard.

(a) Who are the characters in the stanza?   1

Answer: A young dog, a black kitten, a grey mouse and a dragon are the characters in the stanza.

(b) Why was the little dog called Mustard?   1

Answer: The little dog was called Mustard because it was sharp.

(c) Who was a coward?   1

Answer: Custard, the dragon.

(d) Who was Blink?   1

Answer: Blink was a little grey mouse.

 

15. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Belinda paled, and she cried Help! Help!
But Mustard fled with a terrified yelp,
Ink trickled down to the bottom of the household,
And little mouse Blink strategically mouseholed.

(a) Why did Belinda cry for help?   1

Answer: Belinda cried for help because she was attacked by a pirate with a pistol.

(b) Pick out a word from the stanza which means the same as ‘whiter than usual’.   1

Answer: Pale.

(c) How did Mustard react to Belinda’s call?   1

Answer: Mustard fled with a terrified yelp.

(d) How did Ink respond to Belinda’s call?   1

Answer: Ink trickled down to the bottom of the household.

 

16. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Pistol in his left hand, pistol in his right,
And he held in his teeth a cutlass bright, ...

(a) Pick out a word from the stanza which means the same as ‘a weapon’. 1

Answer: Pistol.

(b) What was the intention of the pirate?  1

Answer: The pirate intended to kill Belinda and others.

(c) Who had a pistol with him?   1

Answer: The pirate, who attacked Belinda had a pistol in his hands.

(d) Who attacked Belinda?   1

Answer: A pirate attacked Belinda.


17. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Belinda was as brave as a barrel full of bears,
And Ink and Blink chased lions
down the stairs,
Mustard was as brave as a tiger in a rage,
But Custard cried for a nice safe cage.

(a) What has the Mustard been compared to?   1

Answer: Mustard has been compared to a furious tiger.

(b) Pick out a word from the stanza which means same as ‘to follow’.   1

Answer: Chase.

(c) “Custard cried.............” What quality of Custard does this line show?   1

Answer: It shows his cowardice.

(d) What has Belinda been compared to?   1

Answer: Belinda was as brave as a barrel full of bears.

 

18. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Belinda tickled him, she tickled him unmerciful,
Ink, Blink and Mustard, they rudely called him Percival,
They all sat laughing in the little red wagon
At the realio, trulio, cowardly dragon.

(a) With whom was Belinda unkind?   1

Answer: Belinda was unkind to Custard.

(b) Why did they all make fun of the little dragon?   1

Answer: They all made fun of the little dragon because he asked for a safe cage.

(c) How was the dragon treated by other characters?   1

Answer: They treated him as a cowardice. They made fun of him. Belind was unkind to him.

(d) Who lived in the red wagon?   1

Answer: Custard, the dragon lived in the red wagon.

 

19. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

The pirate gaped at Belinda’s dragon,
And gulped some grog from his pocket flagon,
He fired two bullets, but they didn’t hit,
And Custard gobbled him, every bit.

(a) Why did the pirate gape at the dragon?   1

Answer: The pirate gaped at the dragon because he was scared.

(b) How did he try to face the danger?   1

Answer: He tried to face the danger by gulping some grog.

(c) What did the pirate do?   1

Answer: The Pirate fired two shots from his pistol.

(d) Did it hurt anyone?   1

Answer: No, the shot did not hit anyone.

 

20. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Belinda embraced him, Mustard licked him,
No one mourned for his pirate victim.
Ink and Blink in glee did gyrate
Around the dragon that ate the pirate.

(a) Pick out a word from the stanza which means the same as ‘to put arms around somebody’.   1

Answer: Embrace.

(b) Why were they all happy?   1

Answer: They were all happy because the pirate was gobbled up by the dragon.

(c) Why did everyone embrace the dragon?   1

Answer: Because he had eliminated the pirate.

(d) How did custard prove that he was not a coward?   1

Answer: He faced the pirate and eliminated him.

 

21. Read the stanzas given below and answer the questions that follow.

Custard the dragon had big sharp teeth,
And spikes on top of him and scales underneath,
Mouth like a fireplace, chimney
for a noes.
And realio, trulio daggers
on his toes.

(a) What do the above lines tell us?   1

Answer: The above lines tell us about the fight between Custard and the pirate.

(b) What do these lines describe?   1

Answer: These lines describe the appearance of the dragon.

(c) Who was custard?   1

Answer: Custard was a dragon.

(d) What did Belinda think about him?   1

Answer: Belinda thought that he was a coward.

Our Team

  • Rajesh KonwarEdu Guide